skiba plac logo

30 lat tradycji

 

Miłość do tradycyjnych kaszubskich smaków, chęć przekazania ich następnym pokoleniom, a także nieustanny rozwój i odkrywanie nowych receptur — to siła naszej firmy oraz gwarancja wysokiej klasy oferowanych przez nas wyrobów. Już od ponad ćwierć wieku dostarczamy na Państwa stoły najsmaczniejsze wędliny oraz wyselekcjonowane mięsa najwyższej jakości. Specjalizujemy się w produkcji i sprzedaży mięsa wieprzowego. Każdy nasz produkt to fragment kaszubskiej historii, to podróż w krainę niezwykłego, wyjątkowego smaku. Tak zachwycającego, jak miejsce, w którym znajduje się nasz zakład — przepiękny region Polski Kaszuby.

A wszystko zaczęło się przed wielu laty od niewielkiego zakładu zatrudniającego zaledwie 12 pracowników. W ofercie Zakładów Mięsnych Skiba było wówczas 20 produktów, zaś ich odbiorcami byli… najbliżsi znajomi, rodzina i lokalni odbiorcy. Z roku na rok grono naszych klientów się powiększało. Coraz więcej osób zaczęło doceniać mięsa pochodzących z hodowli na ekologicznych terenach oraz wyprodukowanych z nich wędlin.
Dzisiaj nadal jesteśmy firmą rodzinną. W naszym zakładzie panuje atmosfera wzajemnego zaufania i szacunku. Cenimy naszych pracowników i wspieramy ich rozwój. To niejednokrotnie ludzie z wieloletnim stażem, specjaliści w swojej dziedzinie. Jesteśmy też idealnym przykładem na to, że z sukcesem można połączyć tradycję i nowoczesność. Hołdujemy kaszubskim zwyczajom przygotowywania mięs i wędlin, ale też cały czas prężnie się rozwijamy i szukamy nowych smaków. Jesteśmy w branży jedną z największych firm w Polsce. Cenią nas nasi klienci i partnerzy. Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania, które zwiększyły wydajność produkcji i przetwórstwa. Odważnie realizujemy nasze plany. Dążymy do tego, by stać się światowym liderem w produkcji świeżego mięsa oraz najwyższej jakości wędlin. Doceniamy naszych partnerów, szanujemy odbiorców, dbamy o środowisko naturalne.
Wszystko, co robimy — robimy w dobrym smaku!


Historia

Kluczowe momenty w historii Zakładów Mięsnych Skiba.

12 sierpnia 1991 r. rozpoczęliśmy działalność jako mała, rodzinna firma. Do pierwszego sklepu przychodzili nasi krewni, znajomi i sąsiedzi. Dla nich staraliśmy się o jak najlepszy smak i jakość mięs i wędlin.

1991

Uruchomiliśmy własny ubój trzody chlewnej w Czersku. Dzięki temu zaczęliśmy mieć pełną kontrolę nad naszymi produktami.

1993

Zmodernizowaliśmy ubojnię w Czersku, od tej chwili mogliśmy prowadzić ubój trzody i bydła.

1999

Kolejny wielki krok naprzód – rozpoczęliśmy budowę nowej placówki. Powstała jedna z najnowocześniejszych fabryk mięsnych w Polsce północnej.

2001-2003

Rozpoczęliśmy rozbudowę nowego zakładu. Powiększyliśmy go o część magazynowo-ekspedycyjną, wędzarnię i pakowalnię.

2004-2007

Rozpoczynamy budowę ubojni trzody chlewnej w Igłach. Dwa lata później ją otwieramy. Jest to nasz najnowocześniejszy zakład, uruchomiliśmy tu najbardziej zaawansowane technologicznie linie produkcyjne.

2005

W 2010 roku zakończyliśmy rozbudowę nowej ubojni – powstał dział rozbioru i mroźnia składowa.

2008-2010

Modernizacja i przystosowanie zakładu do uboju bydła w Czersku

2010

Rozpoczęcie rozbudowy ubojni w Igłach.

2013

Doposażanie rozbioru w urządzenie do rozbioru świńskich głów.

2014

Zakończenie modernizacji ubojni w Igłach czego efektem jest rozbudowa mroźni składowej i ekspedycji oraz modernizacja linii rozbiorowej.

2016

Z dniem 01 grudnia 2016 Zakłady Mięsne "SKIBA" Andrzej Skiba zmieniły nazwę na Zakłady Mięsne Skiba S.A.

2016

Tradycja i jakość

Tak jak szef kuchni osobiście dogląda dań serwowanych gościom restauracji, tak w naszej firmie Andrzej Skiba — właściciel — troszczy się o każdy szczegół i weryfikuje jakość dostarczanych Państwu produktów. Od początku istnienia firmy najważniejszy był dla nas smak i satysfakcja naszych klientów. Pragniemy, by nasze produkty zadowoliły podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Wiemy, że nie jest to proste. Ale też mamy na to sprawdzony sposób. Cały sekret polega na przekazywaniu receptur z pokolenia na pokolenie. Można śmiało powiedzieć, że staliśmy się strażnikami tych dawnych przepisów. Wspieramy się doświadczeniem i wiedzą kilku pokoleń kaszubskich rzeźników i masarzy. Do przygotowania wędlin stosujemy specjalne mieszanki przypraw. Nie skracamy sztucznie okresu wytwarzania kiełbas czy wędlin — wiemy, że potrzebny jest czas, by nabrały aromatu, kruchości i pełnego smaku.

Zanim jednak nasze produkty trafią do Państwa na stół, sami je sprawdzamy. Szczegółowa selekcja odbywa się już na etapie surowców do wyrobu naszych produktów. Następnie drobiazgową kontrolę przeprowadza zespół składający się z pracowników różnych działów naszej firmy. Potem przychodzi etap degustacji w firmie — to taka próba generalna dla każdego naszego produktu. Podczas niej zbierane są wszystkie uwagi i sugestie, które wykorzystujemy do udoskonalania oferty Zakładów Mięsnych Skiba. Wypracowany system sprawdza się doskonale, czego dowodem są uzyskane międzynarodowe certyfikaty oraz docenienie nas nie tylko w Europie ale i na całym świecie.

Nie spoczywamy na laurach — nieustannie śledzimy nowoczesne rozwiązania i wsłuchujemy się w oczekiwania naszych konsumentów. Dzięki temu nasza oferta cały czas się powiększa a my stajemy się atrakcyjnym partnerem dla polskich i zagranicznych firm.